keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Kela huolia ja helpotuksia Rv 33 (32+1)

On tässä jo jokusen aikaa, siis päiviä korkeintaan viikkooja, mietityttänyt millä tolalla ne Kela asiat nyt oikein on, kun ei ole sieltä suunnalta kuulunut mitään. Nyt tässä koneella istuessani tuli asia mieleen ja ei kun pankki tunnuksia etsimään sekä asiointipalveluun kirjautumaan ja tarkistamaan josko siellä olisi jotain valaisevampaa tietoa asiasta. No, eipä ollut!
Ärrin murrin!
Tuli heti semmonen olo, että pitääkö tätäkin asiaa alkaa setvimään vielä lisää, kun alussa kuulosti niin selkeältä ja helpolta muutokselta. Siis asiassahan oli kyse siitä, että pomoni ilmoitti 3-4 viikkoa sitten, että he maksaavat minulle aitiysajanpalkkaa kolmelta (3) ekalta äippä kuukaudelta. Joten siltä ajalta minun pitäisi siis perua Kelan myöntämät tuet, etten joudu maksumieheksi, kun saan kahdesta paikasta rahaa kerralla. Mutta siis. Menin, silloin kuin sain asian tietooni, Kelalle ja kirjoittelin lapun jossa annoin luvan kyseisen asian muuttamiseen jne. Asia tuntui lähtevän eteenpäin ja sillä selvä. Nyt vaan olen tässä odotellut uutta päätöstä asiata siitä asti ja missään ei asian tilaa mainita mitenkään. Postissa ei ole tullut mitään asiaa koskevaa tiedotetta, eikä tämänpäiväisen tarkistuksen myötä tietoa ole netin asiointipalvelussakaan. Hmmm... Panee jo miettimään millä tolalla asiat todellisuudessa ovat. Ja äippälomanhan pitäisi alkaa 28.3.
Hmmm hmmm...
Koitin katsoa tuolta sitten virkailijalle aikaa, niin puhelimeen kuin virastoonkin, ensimäinen olisi viikonpäästä. Haluaisin asiasta jotain tietoa jo ennen sitä ja en kauheasti jaksaisi mennä sinne jonottamaan, vaikka aikaahan minulla on. ;)
Soitin siis suoraa virastoon ja eipä tarvinnut edes kauaa odotella kun jo vastattiin. Kerroin asiani ja virkailija alkoi heti selvittämään asiaa. Katseli tiedot ja oli kuulemma jo palkanlaskijalta tullut tiedot palkanmaksusta sekä muista tarpeellisista asioista ja homma on käsittelyssä. Maksaavat palkkaa 26.6 asti ja sitten asia siirtyy Kelan vastuulle. Pikapuoliin minullekin pitäisi tulla asiasta ilmoitus ja päätös, että asia on kunnossa.
HUOH! *syyyyvä huokaus*
Ei tämä ihan kauhean maata kaatava asia ole, mutta kuitenkin on se pienikin kivi sydämellä raskas kantaa. :)
Onneksi virkailija mainitsi veroprpsenttini puhelun loppupuolella, enhän minä sitä olisi muistanut ollenkaan. On se aina aika ajoin mielessä ollut, mutta eihän sitä asiaa koskaan muista näin virka-aikaan. :D Mutta siis se oli todellakin korkea: 20%. Enhän minä köydä tyttönen maksa niin paljoa edes omasta palkastani, saati sitten että alkaisin maksamaan semmoisia summia pienistä tuista. HUI! o.O
Eli kunhan saan uuden päätöksen maksuista yms käteeni, otan myös tämän vuoden palkkakuitit mukaan ja marssin verovirastoon, jossa saavat laittaa minun prosentit kohilleen. Nyt en ala makselemaan kauheita ylimääräisiä summia valtiolle, vaikka ne takaisin saakin. Varsinkin jos tuista leikataan 1/5 pois, niin se on aika paljon. Ihmettelen vaan, miten ne on saanu sinne semmoisen luvun, kun ei minun perusprosentti, minkä mukaan palkastakin otetaan verot, ole nuin suuri. Eipä siinä, helppohan se on sitten muuttaa oikeaksi muutosverokortiin avulla ja sen käyn nyt tekemässä suoraan verotoimistossa, niin tulee kerrankin oikein. ;)
Nyt tunnustaa kaikki, tai ainakin melkein kaikki, olevan taas kohtuu hyvillä raiteilla. Uskaltaa taas hengittää ja huoahtaa. :P

2 kommenttia:

  1. Eikös tuo 20 prosenttia ole se perusprosenttiosuus Kelan tuista, oli kyseessä sitten minkalainen tuki tahansa kyseisestä paikasta. Sen voi kyllä tosiaan muuttaa pienemmäksi :) En ole itse koskaan sitä muutellut, en tiedä onnistuuko asian hoitaminen itse kelan kautta vai pitääkö verottajalle mennä.. :)

    t. S

    VastaaPoista
  2. Kysäisin sitä prosentin muuttamista puhelun aikana ja jos sitä meinaa muuttaa, niin muutosverokortti kehiin. Eli siis veroviraston kanssa asioimaan, joko sitten verkossa tai virastossa. Jotenkin vaan se virasto on houkuttelevampi, niin tulisi kaikki oikein. :)
    En oon varma noista kelan "perusprosenteista", mutta suurelta kuulostaa. Pitää mennä ottamaan selvää, niin asia sillä sitten selkiää :D

    VastaaPoista