sunnuntai 25. tammikuuta 2015

DIY - Kaavojen koonmuokkaus

Onko joskus tullut eteen tilanne, ettei ihanasta kaavasta ole olemassa oikeaa kokoa. Joko se on liian pieni tai vastaavasti, ei löydy tarpeeksi isoa kokoa.

Tässä pieni ohje kaavojen koon muokkaamiseen. Ohjeessa pienennän valmiin kaavan haluamaani kokoon, mutta samaa ohjetta voi soveltaa kaavan suurentamiseen tai puuttuvan välikoon piirtämiseen.
Tarvitset siis kaava-arkin, jolla muutettavan vaatteen kaava on tai vastaavasti kaksi peräkkäistä kokoa olevaa samaa kaavaa. Siis jos pienennät vaikka paidan kaavaa, niin samasta kaavasta vaikkapa koot 86 cm ja 92 cm. Helpoin tietysti, jos muutettava koko on seuraava/edellinen koko siitä, minkä kaavan koon olet valinnut. Eli jos sinulla on kaavojen koot 86/92, niin haluamasi koko on 82 tai 96, mutta pienemmän ja suuremmankin teko onnistuu ihan hyvin.
Tutoriali on nyt tehty kaavaarkin kanssa ja muutettava kaava on Peplum -tunika (OB 1/15).


Tähän kaavaan kuuluu siis neljä osaa: etukpl, takakpl, hiha ja helma. Jos teet tätä ensimäistä kertaa, helpoin harjoitus olisi varmaan paita tai yksinkertaiset housut. Kaavan pienin koko on siis 98 cm mutta itse haluan tunikan koossa 86 cm, pienennän kaavaa siis kaksi kokoa.


1. Piirsin ensimäisessä kaavassa kaavan 98 koon mukaan kaikkine merkintöineen.


2. Piirrä jokaisesta kulmasta suora viiva viivainta apuna käyttäen. Viiva piirretään siten, että se lävistää jokaisen koon kulman, näin saadaan pienennettävän/suurennettavan kaavan kulma oikeaan kohtaan.


Olen piirtänyt "apukulmia" kaavapaperille, niin hahmottaminen on helpompaa.
Tee apuviivat samallalailla myös kaikkien merkintöjen kohdalle, esim. hihan etukohdistusviiva.


3. Jokaisen koon väli pitäisi olla saman suuruinen, joten seuraavan koon mittaaminen on helppoa. Mittaa siis viivoittimella kokojen ero ja piirrä apupisteet useampaan kohtaan. Tässä tapauksessa piirsin apupisteet edellisen kaavakuvan sisäpuolelle, koska kaavan on tarkoitus olla pienempi. Suorissa kohdissa (kuten tässä olkasaumassa) viivaimen avulla vaan apupisteiden ja kulmankohdistusviivojen väliin vetäistään suora viiva.


Eli nyt kaavan pitäisi näyttää tältä. Ensimäinen pienennetty viiva on paikallaan. Jos olet suurentamassa kaavaa, tee sama juttu, mutta jatka kulmien kohdistusviivoja pidemmiksi ja tee suurennos kaavakuvan ulkopuolelle.


4. Mittaa muualtakin kaavasta kappaleiden kokoerot ja merkkaa ne ympäri kaavaa. Huomaa, että kaavan viivoitukset voivat välillä olla lähempänä toisiaan ja päin vastoin, eli yhden viivan matkalle kannattaa tehdä useampi tuki piste, niin kaava on varmasti oikean mallinen.
Tässä on siis valmis etukappaleen kaava. Ulompi kaava on siis suoraan kaava-arkilta piirretty koko 98 cm ja sisempi (pienennetty) kaava on kokoa 86 cm.


Sitten tehdään sama homma takakappaleelle ja muillekin kappaleille. Muistakaa, jos teette useammpaa kuin yhtä numeroa pienemmän/suuremman kaavan, että mittaatte oikeat välit kaavoille. Kuten tästä takakappaleen olkasaumasta voi huomata, meinasin ensin piirtää takakappaleen vain yhtä kokoa pienenpänä, vaikka sekin (tottakai) pitää piirtää kahta kokoa pienenpänä.


Tässä takakappaleessa jätin kokonaan piirtämättä "väärät koot", piirsin vain kulmien kohdistusviivat. Se onnistuu näinkin, mutta pitää katsoa, ettei kaava lähde liikkeelle kesken piirtämisen.


Sama homma kuin aieminkin. Tarkat mitat ja kohdistukset joka kohtaan.


Sitten hiha.
Sama tyyli jatkuu, mutta hihan kaarroke kannattaa merkitä tarkasti ja itse ainakin tykkään piirtää siihen monta kohdistuspistettä, niin kaaresta tulee paljon siistimpi ja mallin mukainen.


Pisteistä lähikuvaa.


Valmis hihan kaava. Muistakaa ne kulmien kohdistusviivat!


Tällainen on siis etukappaleen kaava ilman, että kaavapaperisirkus on taustalla sotkemassa.


Sitten vain kaavat irti ja kankaita leikkelemään.

Tällä ohjeella saat helposti piirrettyä pienemmän, suuremman ja puuttuvan välikoon kaavastasi.

VINKKI! Jos lainaat käsityölehtiä vaikka kirjastosta ja suunnittelet tekeväsi samalla kaavalla vaikka lapsellesi uusia vaatteita suuremmissa koo'oissa, mutta et tällä lainauskerralla jaksaisi kaikkia kaavoja piirtä. Piirrä kaksi peräkkäistä kokoa samasta kaavasta ja näin pysyt helposti itse jatkossa piirtämään niiden avulla isompia/pienempiä kaavoja. ;)

Jos jokin asia jäi epäselväksi, kysy pois, niin ratkaistaan pulmasi. :)

2 kommenttia:

  1. No nyt se löytyi!!! KIITOS!! Tämmöistä ohjetta olen kaivannut jo vuosia.... Iso kiitos!

    VastaaPoista
  2. Suuri kiitos tästä! Selkeät ohjeet! Juuri tuskailin erään mekkokaavan pienentämisen kanssa, mutta tässä oli juuri sellainen ohje, minkä avulla tiedän, miten lähden pienentämään kaavaa! Kiitos! :)

    VastaaPoista