torstai 30. lokakuuta 2014

DIY - Vaunuverho

On tässä tullut tehtyä muutamia vaunuverhoja, niin ajattelin nyt tehdä pienen tutorialin siitä miten sellaisen saa tehtyä helposti.

Tarvikkeet:
Kangasta, itselleni olen tehnyt ihan joustamattomasta puuvillakankaasta, mutta onnistuu myös trikoosta, kuten tutorialin verho on tehty. Korkeus verholla on 65cm, eli kangasta kannattaa varata n. 70 cm. Tulee yhdestäkin kankaasta, mutta jos haluaa toisen puolen kuviolla/värillä, varaa siihen samanverran kangasta.
Nyöriä n. 60 cm tai tee itse sitomis nyörit verhokankaasta (kuten tutorialissa olen tehnyt).
Tukikangasta viiden sirkan taakse.
Sirkkoja 5kpl. Itse käytin halkaisijaltaan 11mm sirkkoja.
Suihkuverhon renkaita tai muita renkaita, mitä itse haluat käyttää.
Mittanauha, sakset, nuppineuloja, kaavapaperia/sanomalehteä. Niilläpä pääsee alkuun. :D


Hommahan alkaa kaavan piirtämisellä. Itse otin vain mainoksen keskiaukeaman ja tussin mukaan ja ei kun vaunujen luokse piirtelemään. Kuomu kannattaa taittaa mahdollisimman taakse, niin piirtäminen on helpointa. Paperi/lehti kuomun päälle ja siitä sitten piirretään ääriviivat tussilla. Aina tästä ei ihan hienointa tuotosta tule, mutta kuomun kaarevuus on ainakin hyvin ikuistettu.
Samalla kannattaa mitata kuomun ja työnöaisan välinen etäisyys.

Mittauskohta, mistä kuomun ja työntöaisan välinen etäisyys mitataan, on kuomussa se kohta, missä yläreunan kaarevuus loppuu (siis missä yläkuvassa on alin verhon lenksu). Työntö aisan mittauspiste on se kohta, mihin haluat verhon nousevan kiinnitettäessä.


Kun kaava on piirretty, se leikataan ja tässä vaiheessa kannattaa kaava taittaa keskeltä puoliksi ja katsoa, että kummankin puolen kaaret ovat samanmuotoiset. Nyt sitä on vielä helppo muokata. ;)
Itse levitin suoraan kankaat oikeat puolet vastakkain pöydälle ja kaava siihen päälle. Mittasin että verhosta tulee oikean mittainen ja leikkasin kankaat.


Ennen verhon ompelua, leikkasin samaisesta kankaasta 4 cm leveää soiroa, jonka taitoin nelinkerroin ja ompelin siistiksi nauhaksi. Näillä verho sidotaan työntöaisaan. Nauhat voi korvata halutessaan nyörillä tai toisenlaisella nauhalla.


Nauhat valmiina. Etsi niistä keskikohta ja merkitse se.


Leikkaa tukikankaasta n. 4x4 cm palasia ja silitä ne toiseen verhokappaleeseen niille paikoille, mille haluat laittaa sirkat (keskimmäinen sirkka on kuitenkin yläreunassa keskellä).
Mittaa yläkaaresta aloittaen oikea kohta nauhoille ja pujota ne kankaiden väliin, kankaissa on siis vielä oikeat puolet vastakkain. Naulaa nauhat paikoilleen ja ei muuta kun ompelemaan. Ompele (itse ompelin suoraan saumurilla) kankaat vastakkain, niin että nauhat jäävät tukevasti sauman väliin. Muista jättää alareunaan kääntöaukko.
Käännä työ oikein päin ja tikkaa työn reunat siistiksi. Samalla tikkauksella saat alareunan kääntöaukonkin ommeltua siististi kiinni.
Merkitse sirkkojen (metallirenkaiden) kohdat; aloita ylhäältä keskeltä ja sopiva väli sirkoille on n. 11-14 cm. Laita sirkat paikoilleen niiden ohjeen mukaan.Ja kas näin! Sinulla on valmis vaunuverho. Niin yksinkertaista se on.
Halutessaan verhosta voi tehdä lyhyemmän ja jättää nyörit pois. Tämän verhon pituus on siis 65 cm ja olen itse todennut sen sopivaksi aika moniin vaunuihin, vain leveyttä on tarvinnut vaihtaa. 
Monissa lasten tarvikeliikkeissä myydään vaunuverhoihin kiinnitysrenkaita, mutta tuli tuossa huomattua, että ne on ihan samanlaisia kuin suihkuverhon renkaat ja suihkuverhonrenkaita saa halvemmalla kuin niitä "oikeita" vaunuverhon renkaita. ;)

Mutta jospa tästä oli jotain apua vaunuverho-ongelmiin. Muutama kohta ompeluista jäi kuvaamatta, mutta ainakin kaavojen piirtämisestä ja leikkuusta oli selvät sanat.


Nyt vain ompelemaan. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti