tiistai 13. tammikuuta 2015

Kukkuu vai Gugguu?

"Gugguu, gugguu, kaukana Gugguu.
Saimaan rannalla ruikuttaa.
Ei ole ruuhta rannalla
joka minun kultaani kannattaa."

Kaikkia lauluja sitä minun mieleen tuleekin. xD

Mutta asiaan. Jossain FB ryhmässä joku kyseli Gugguu jumpsuitin kaavaa ja minunhan piti rueta katsastamaan mikä kumma tällainen Gugguu oikein on. Olen todella perillä lastenvaatteista, juu kyllä! Kävi iilmi, että se on jonkin sortin merkkijumpsuitti, joista jotkut maksaa maltaita. Itse asiassa tässä kävi niin hassusti, että olin luonnosvihkoon piirrellyt vähän saman tyylisen jumppiksen vähän aikaa sitten, mutta otinpa malliini vähän ideoita myös oikeasta Gugguusta.

Tässä siis aito ja alkuperäinen josta otin mallia omaani.

Kuva on lainattu Gugguun sivulta, täältä.
Ja sitten se mitä itse sain tehtyä:

Pieni huomioon otettava seikka ennen kuvien katselua: Mallillani on pituutta 71,2 cm ja jumppis on kokoa 80 cm, joten vaate on vielä vähän iso. :D


Ei takasaumaa.


Ei sivu saumaa.


Söpö nappityttö.


Taskuihinkin mahtuu vaikka ja mitä.


Pysty liikkuaan niin ylös, alas kuin sivuillekin.


Etukappaleet ovat siis limittäin ja vetskari kivasti vinossa.


Tasku on upotettu.


Tämän haalarin vetskarin päälle ei tarvinnut tehdä suojaläppää. :)


Tällainen jumppis on kun vetskarin avaa ja päällimäistä osiota nostaa.


Jumppis on kokonaan vuoritettu.


Tällainen on pyllyn paikka. Taskut siis jatkuvat takapuolelle asti.


Kyllä sinne taskuun mahtuu. :D

Eli sellainen siitä tuli. :) Olen kyllä todella tyytyväinen. Halusin tehdä siitä sivu- ja takasaumattoman ja sellainen siitä tulikin. Lahkeet olisivat voineet olla vähän leveämmät, mutta kaavoitus vaiheessa ajattelin, että kyllä siinä leleys riittää. Kyllä siinä riittikin, mutta vähän enemmän ei olisi haitannnut ollenkaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon tosiaan kaavoitusvaiheessa, kun sivusaumattomaan on hankalampi alkaa lisäämään kangasta keskelle. :D

Näytänpä vielä muokkaamani kaavan, jos joku tarvitsee jelppiä saman tyyppisen tekemiseen.


Vasemmalla ylhäällä on huppu, keskietu pitäisi hupussa näkyä, niin kohditaminen on helpompaa. Ja keskiedusta on helppo mitata paljonko huppuun pitää saada lisäpituutta eteen.
Vas. keski- ja alakaavat ovat sisempi- ja ulompitaskupussi.
Keskellä yljäällä "vartalokaava" + alla lahjekaava. "vartalokaava"-nimi siis sen takia, kun siinä on etukappale ja takakappale samassa ja taakse tulee siis taite. Etuosassa näkyy viiva, joka on keskietu, siihen on vaan lisätty tarpeeksi viisto suikale lisää. Tässä kaavassa yläreunan lisäys taisi olla 7 cm keskietuun.
Oikeassa reunassa on ylinnä hiha, keskellä haarakiila (välttämätön kun ei ole takasaumaa) sekä lahkeensuun resorin kaavat. Hihan suihin tein yhtä korkeat resorit, kapeammat vaan.
Oikean puolen sisempää etukappaletta en piirtänyt erikseen, kun sen saa helposti leikattua "vartalokaavaa" apunakäyttäen.
Vink! Jos haluat tehdä haalarin pitsivetoketjulla, joka ommellaan kankaiden päälle (ei väliin), niin leikkaa vartalokaavan molemmat kyljet samanlaisina.
Hankala selittää tuo etukappaleen kummmankin puolen leikkuu, mutta kyllä sen varmaan tajuaa. Eli upotetulla vetskarilla oikean sivun etukappale loppuu tuohon yhteen kallistettuun viivaan (joka kulkee etukappaleen haarasta olkapäälle), mutta vasemman sivun etukappale menee kaavanmukaisesti.
Kyselkää jos kaavoista herää kysymystä ja haluat samantyylistä lähteä muokkaamaan.
Pohjana siis toimii perus haalarin kaava, malli oli Kirahvi muistaakseni lehdestä OB 1/11. Mutta mikä tahansa hyväksi havaittu kaava käy ja sitä on helppo lähteä muokkaamaan. :)
Onnistumisen iloa. ♥

5 kommenttia:

 1. Tuo on aiivan huippu!!! Tosi kivan näköinen kaikkineen!

  VastaaPoista
 2. Aivan loistava! Oot kyllä taitava kaavoittaja ja ompelija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Sinultakin löytyy kyllä vaikka kuinka ideoita, taitoa ja intoa. Jatketaan samaan malliin. :)

   Poista
 3. Kiitos!
  Itsekin olen ylpeä tästä ja kaava pääsee kyllä uusinta kierrokselle monesti, myös isommassa koossa. :)

  VastaaPoista