maanantai 20. lokakuuta 2014

DIY - TripTrap istuinpehmuste

Tässä siis ohjeet kuinka teet Stookken TripTrap-syöttätuoliin istuinpehmusteen.Tarvitset siihen vahakangasta eli kerniä tai sitten sellaista kangasta kuin itse haluat. Itse teen tämän kernistä, koska kuitenkin siihen tulee ruokaroiskeita ja tämä on helpompi pitää puhtaana kuin "suojaamaton" kangas.
Eli täysleveää kerniä tähän menee n. 70 cm. Toisesta reunata saa hyvin leikeltya selkänoja kaitaleet ja toisesta reunasta mahtuu leikkaamaan vielä istuinosat.
Paksua vanua, itselläni oli n. 1 cm paksuista ja se oli oikein hyvä.
Tarranauhaa: käytin 3 cm levyistä, mutta kapeampikin kelpaa. Menekki oli noin. 20 cm, jos istuinosan pohjaankin haluaa laittaa palat. Pienemmilläkin pärjää, mutta ainakin pysyy kiinni. xD
Kuminauhaa tai muuta nauhaa n. 30 cm istuimen pohjaan.
Työkaluina oli: sakset, mitta, tussi ja pitkä viivoitin. Ompelukonetta unohtamatta ;)


Löysin Kodin1:stä tällaista kivaa ruoka-aiheista kerniä, niin sehän on juuri sopiva meille.


Piirsin kernin nurjalle puolelle viivottimen ja mitan avulla suunnittelemani kuvion, leikkasin irti ja jäljensin ensimäisen avulla kerniin toisen kappaleen. Tuli ainakin kaksi sämankokoista palasta.


Tässä on vähän mittoja tuosta työstä.
HUOMIO! Mitat ovat tässä ilman saumanvaroja. Eli lisää jokaiseen saumaan n. 1 cm saumanvarat, niin ei tule liian pieni. ;)


Eli tuohon selkänojan pehmusteeseen tulee nuita isoja osia kaksi kappaletta ja yksi ohut lipare selkänojan yläosaan taakse; tämän avulla pehmuste pysyy paikoillaan tuolissa.
Vanua laitoin selkänoja osuudelle kaksinkertaisesti; mutta muissa osissa, mitkä tulevat kaareen kiinni, on vanua yksi kerros. (Olipa hankalasti selitetty).

Istuinlevyn piirtämistä en erikseen tähän laita, kun sen saa piirrettyä parhaiten itse istuinlevyä apunakäyttäen. Lisätkää siihen vain suoraan n. 2 cm saumanvarat, muuten saattaa olla että pehmuste ei oikein sovi levyynsä. Nimimerkillä Kokemusta on. xD
Istuinosan pehmusteeseen tulee alapuolelle eteen ja taakse suunnilleen samanlaiset lipareet, joiden avulla se pysyy levyn päällä hyvin. Itse laitoin näiden väliin vielä tarranauhalla kuminauhat, niin ei varmastikaan kähde ilman radikaaleja repimisiä pois. :D
Alempana suuntaa-antavat kuvat.

Ompelu:
1. Ompele kappaleet yhteen oikeatpuolet vastakkain, muista lisätä väliin kapeat paikallanpito kaistaleet.
Voit myös ompeluvaiheessa laittaa vanut oikeille paikoilleen niin, että kappaleet ommellessasi vanut jäävät tikin alle juuri ja juuri. Näin ne pysyvät paikoillaan hyvin.
MUISTA jättää kääntöaukko, itse jätin sen selkänojassa alareunaan ja istuinosassa sivulle, näin se on mahdollisimman huomaamaton.
2. Leikkaa nurkista ylimääräinen kangas pois. Kerni ei ole ihan ohuin kangas, joten kulmista tulee näin paljon siistimmät.
3. Käännä työ oikein päin. Kerniä on aika vaikea kääntää ja varsinkin tuo kapea osuus kaarenympärille tulevan osuuden ja selkänojan välillä oli aika haastava, mutta onnistui se silti. :D
4. Käännä nurkat muotoonsa nuppineulan ja saksenkärkien avulla.
5. Ompele (käsin tai koneella) kääntöaukko kiinni.
6. Ompele tarranauhan pätkät paikoilleen.
7. Ompele selkänojaan haluamaasi kohtaan tikkaukset.

Istuinosan ompelu: (muutoin sama homma kun aiemmin, mutta)
6. Sovita pehmuste paikoilleen ja merkitse istuimessa olevan reiän paikka (siis mistä tuo remmi tulee lapi) nuppineuloilla, liidulla tai tussilla kankaaseen.
7. Ompele napinläpi merkitsemäsi reiän kohdalle.
Lisäyksiä:
Itse ompelin vielä kapeiden pohjakaistaleiden väliin kuminauhat, jotka tulevat tarralla kiinni toiseen kaistaleeseen. Tämä ei ole pakollinen ompelu.
Tässä (ylhäällä) siis piirretty suuntaa-antavakuva istuimen pehmusteesta. Tällaisia kappaleita kaksi kappaletta + vanu (itse laitoin kansinkertaisen vanun).
 Harmaalla demostroituna kapeat palaset, jotka pitävät pehmusteen paikoillaan.
Punaisella merkitsin kuminauhat, jotka pinogittavat pehmusteen paikoilleen. Kuminauhat on tikattu toisesta päästään kiinni kapeaan suikaleeseen ja toisessa päässä niissä on tarranauhan pala ja vastakappale tarraan on toisessa kapeassa kaitaleessa.

Valmis pehmuste paikoillaan:
En sitten tiedä, onko tämä meidän tuolimme niin sanottua vanhaa mallia, mutta jospa tästä sepostuksesta saa jotain selvää ja siitä olisi apua oman pehmusteen teossa. Itsellä oli aikanin hankaluuksia löytää kohtuu hyvää mallia verkosta, missä olisi ollut edes suuntaa antavia mittoja tai muotoja tällaisesta. Siksipä ajattelin, että tästä saattaisi olla jolle kulle apua, kun alkaa tällaista väkertämään. :)
Työn iloa ja iloisia ruoka- (tolskaus) hetkiä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti